Integrale lichaamsgerichte therapie

Door bewust aandacht te schenken aan lichamelijke signalen, kun je de taal van je lijf leren begrijpen, kun je erachter komen wat voor patronen, overtuigingen en eventueel (ontwikkelings-) trauma’s jou belemmeren om het leven te leiden dat jij wilt.
Er zijn vele manieren om deze belemmeringen te ontrafelen. In mijn werkwijze combineer ik de psychologische inzichten met lichaamsgerichte technieken. Deze werkwijze is gebaseerd op methodes die ik geleerd heb in mijn opleidingen pedagogiek, psychologie, Somatic Experiencing en holistische massagetherapie.

Elke behandeling is uniek en afgestemd op dat wat er nu gaande is in jouw leven met respect voor je eigen tempo en binnen jouw eigen grenzen.

Dit is een greep uit methodes die geïntegreerd en gecombineerd worden toegepast:

De Polyvagaal theorie

Vechten, vluchten of bevriezen zijn normale reacties die wij, mensen, delen met vrijwel alle levende organismes op aarde. Door te onderzoeken hoe jij op stress reageert, zonder oordeel maar met compassie en begrip, kun je uit automatische gedragingen stappen en krijg je meer keuzevrijheid terug. De Polyvagaal theorie van S. Porges legt uit hoe onze sympathische en parasympatische (twee aftakkingen ervan) zenuwstelsels ons helpen om met de uitdagingen om te gaan en wat we nodig hebben om meer draagkracht te creëren.

Somatic Experiencing

Door ingrijpende gebeurtenissen kan onze draagkracht minder worden. Soms lijkt het alsof je geleefd wordt door iets wat je in het verleden hebt meegemaakt (al dan niet bewust). Jij wilt er vanaf maar het lukt niet. Het kan zijn dat jij met een traumatische ervaring te maken hebt gehad.
De visie en technieken van Somatic Experiencing (P. Levine) bieden een stapsgewijze traumaverwerking die zowel je hoofd als jouw lichaam je bondgenoten maken.

Holistische massagetherapie

Holistische massagetherapie kan helpen bij het opzoeken en doorvoelen van patronen en trauma’s die allemaal opgeslagen liggen binnenin. Soms kan een aanraking meer teweegbrengen dan duizend woorden.

Klachten

Klachten die zouden kunnen duiden op onderliggende traumatische ervaringen kunnen zijn:

  • chronische alertheid
  • slapeloosheid, onrust
  • paniek
  • hartkloppingen, oppervlakkig ademen
  • prikkelbaarheid
  • depressie
  • dissociatie van je lichaam
  • sociale angst
  • afgevlakt zijn in je gevoelens
  • psychosomatische klachten

Deze en (veel) andere klachten zijn (wanhopige) pogingen van jouw lichaam (geweest) om jou te beschermen, om af te maken dat wat ooit niet kon.

Trauma klinkt nogal heftig (en is het soms dan ook) maar wij hebben allemaal wel eens een traumatische ervaring opgedaan in ons leven. Denk aan een ziekenhuisopname, een plotseling verlies, een ongelukkige val van de fiets of zelfs getuige zijn van een botsing tussen twee auto’s. Maar ook een onveilige jeugd, pesterijen en bedreigingen kunnen traumatisch zijn.

Wat trauma trauma maakt is de reactie van onze zenuwstelsel op de ingrijpende gebeurtenissen.

Iets wat te snel, te onverwachts en te groot is om mee te dealen, kan leiden tot het ontwikkelen van traumagerelateerde klachten. Vaak niet meteen, maar na verloop van tijd of zelfs jaren later. Opeens slaap je slecht, kun je je minder goed concentreren, voel je je opgejaagd en alles is te veel. Als er geen duidelijke fysieke oorzaak gevonden is, zou het oud zeer kunnen zijn dat naar boven komt.

Therapie

Info

Therapeut